Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Microsoft lanceert Viva
9 februari 2021
cloud-to-cloud back up
Cloud-to-cloud back up: nieuwe versie
18 februari 2021

Ook WhatsApp kan gehackt worden

Tips voor een goede beveiliging van je whatsapp account

Ook WhatsApp kan gehackt worden
Tips voor een goede beveiliging

WhatsApp, niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken het de hele dag om te communiceren met familie, vrienden, collega’s, sportclubjes, noem maar op. We kunnen haast niet meer zonder. Het is voor iedereen heel vertrouwd en eenvoudig te gebruiken.

Maar ook hier ligt het gevaar op de loer en zijn oplichters actief. We krijgen steeds vaker meldingen dat oplichters Whatsapp hacken en jouw WhatsApp-account installeren op hun eigen tablet of telefoon. Via de voicemail nemen ze jouw account over en gebruiken jouw identiteit om anderen op te lichten. Een voorbeeld hiervan is vriend-in-nood fraude.

Hoe werkt WhatsApp-hacking?

Oplichters hebben een verificatiecode van zes cijfers nodig om toegang te krijgen tot jouw account. Dit is de code die WhatsApp stuurt om te controleren of jij jouw account op een ander apparaat wilt installeren. Wanneer je een melding van WhatsApp met deze code ontvangt, betekent dit dat iemand jouw telefoonnummer heeft ingevoerd en de registratiecode heeft aangevraagd.

Vervolgens krijg je een bericht van een ‘bekende’, maar het nummer van deze bekende is ook gehackt. Deze bekende vraagt om de code door te sturen. Het verhaal is meestal dat het per ongeluk naar jouw nummer is gestuurd. Zodra je deze code stuurt naar de bekende, stuur je dus eigenlijk de sleutel naar jouw WhatsApp-account. De oplichters kunnen nu vanuit jouw naam berichten naar vrienden sturen en vragen om geld of hulp.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen neem om te zorgen dat jouw account niet (makkelijk) gehackt kan worden:

 • Deel sowieso nooit codes met iemand anders
 • Schakel de tweestapsverificatie in WhatsApp in
  • Open WhatsApp op een iPhone of Android-smartphone
  • Ga naar ‘Instellingen’ en kies voor ‘Account’
  • Ga naar ‘Verificatie in twee stappen inschakelen’ en stel de code in
 • Appt een bekende met het verzoek om geld over te maken?
  Betaal dan nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.

 

Beveilig ook je voicemail

Gebruik geen 0000 om je voicemail af te luisteren, deze kun je beter beveiligen door een goede beveiligingscode in te stellen. Het instellen van een beveiligingscode voor je voicemail werkt anders bij de verschillende providers.
Hieronder vind je de voor de grote providers hoe je dit doet.

 • KPN: Bel naar 1233 en toets 2 voor instellingen en optie 1 om de toegangscode te wijzigen.
 • T-Mobile: Bel 1233 en kies 9 voor mailboxinstellingen. Toets vervolgens 2 voor instellingen en nogmaals 2 voor wachtwoord. Voer een nieuwe code in.
 • Tele2: Bel naar 1233 en kies 4 in het hoofdmenu. Je kunt dan de standaard pincode vervangen met een eigen unieke code.
 • Vodafone: Bel 1233 en toets 11 voor het hoofdmenu. Kies vervolgens 2 voor persoonlijke instellingen en daarna 3 voor het instellen voor een pincode.

Andere provider? Kijk dan even op de website van de provider hoe je je voicemail kunt beveiligen met een pincode.

 

Toch gehackt?

Mocht je toch gehackt zijn, waarschuw dan direct je contacten. Dan weten zij dat ze niet met jou te maken hebben als de oplichter hen een bericht vanuit jouw naam stuurt.

Daarna log je opnieuw in op je account door de verificatiecode aan te vragen. Als je weer inlogt op je eigen telefoon, word je automatisch uitgelogd op andere telefoons. Het kan zijn dat hackers zo slim zijn geweest de code al een paar keer aan te vragen. Dan moet je een aantal uren wachten voordat je weer een verificatiecode aan kunt vragen.

 

Mocht je hulp nodig hebben of vragen over de beveiliging van je WhatsApp account, laat het ons weten, we helpen je graag.

IT Support Groep: altijd en overal veilig werken, voor iedereen!

Publicatiedatum: 11-2-2021

Meer weten over veilig werken?
Ik vertel je graag meer.

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

  place