Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

IT Support groep sluit zich aan bij hallo,
IT Support Groep sluit zich aan bij hallo,
4 mei 2021
Migratie naar Office 365 zorgt voor meer rust
Migratie naar Office 365 zorgt voor meer rust
1 juni 2021

Veilig thuis (blijven) werken

Veilig thuiswerken

Veilig thuiswerken

Ons land gaat langzaam weer terug naar normaal, maar wat is het nieuwe normaal?
Werknemers, van wie het werk het toelaat, hebben het afgelopen jaar vooral thuisgewerkt. Onderzoek van TNO laat zien dat in maart 2021 ruim de helft van de werknemers volledig op locatie werkte en 14% combineerde thuiswerken met werken op locatie. De overige 35% van de werknemers werkte volledig vanuit huis. Uit de 3e meting van het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO blijkt dat de meeste thuiswerkers dit ook na de pandemie vanuit huis wil blijven werken.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het nieuwe normaal naar kantoor gaan om collega’s te ontmoeten, en thuis geconcentreerd werken. Thuiswerken brengt risico’s met zich mee waar het gaat om veilig werken en het beschermen van data.

We hebben het er het afgelopen jaar al vaker over gehad in dit artikel zetten we tips om veilig vanuit huis te blijven werken nog eens op een rijtje.

Gebruik een beveiligd wifi-netwerk en VPN
Gevoelige gegevens wil je niet via een onveilig netwerk versturen. Het gebruik van openbare wifi netwerken raden we daarom af omdat deze gemakkelijker
te hacken zijn. Wanneer je je thuisnetwerk gebruikt is dat veel veilig. Als bedrijf is het aan te raden om werknemers een VPN (Virtual Private Network) te laten maken. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen een beveiligde verbinding met hun werkplek op afstand heeft. Je bouwt een extra beveiliging in.

Maak gebruik van een 2 stappen authenticatie
Een wachtwoord stelen is makkelijker dan je denkt. Met een gestolen wachtwoord kunnen wellicht jouw (bedrijfs)gegevens op straat komen te liggen. Met 2 stappen authenticatie (we noemen het ook wel two-factor authentication) voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. In de meeste gevallen log je in met je eigen unieke wachtwoord en krijg je een extra code (app of sms) naar je telefoon gestuurd. Wanneer je jezelf aanmeldt vanuit een onbekende browser of onbekende computer, heb je deze beveiligingscode nodig.

Pas op voor op phishing-mails en ransomware
Bij phishing proberen criminelen je door het sturen van e-mails naar een valse website te lokken, daar ze uw gegevens of geld. Stel jezelf bij “verdachte” mails de volgende vragen:
Verwacht ik een bericht?
Ken ik de afzender?
Is het e-mailadres van de afzender afkomstig van een verdacht domein?
Iets wat je niet herkent?
Zitten er hyperlinks in de mail en zien ze er betrouwbaar uit?
Klik nooit op links in als je twijfelt over de betrouwbaarheid.
Ransomware is een vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen ervoor zorgen dat een computergebruiker zijn documenten, e-mails e.d. niet meer kan openen. Totdat je losgeld betaalt. Lees hier alle tips om je te beschermen tegen ransomware.

Blijf gezond en veilig!

Publicatiedatum 20-5-202

Meer informatie over veilig thuiswerken?
We helpen je graag.

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

    place